Females On Wheels

Geschiedenis

ER WAREN EENS …
een bende stoere vrouwen die de uitdaging aangingen om zich op 22 weken te laten klaarstomen voor een kwarttriatlon. Voor de triatlonleken: een kwarttriatlon bestaat uit 1000m zwemmen, 40km solofietsen en eindigen met 10km lopen. Het niveau van de dames was heel verschillend. Er waren getrainde vrouwen die ook andere sporten beoefenden of vrouwen die wel al eens geproefd hadden van de start to run tot minder sportieve vrouwen. Maar allen hadden ze één gezamenlijk doel en vooral het lef om er tegenaan te gaan.

Gespecialiseerd materiaal hadden de meesten niet. Er werd gefietst met een gewone stadsfiets, een sportieve fiets of zelfs een retro koersfiets. Al snel hadden ze de smaak te pakken en werd er meer en langer getraind naar aanloop van de kwarttriatlon. De zwem- en looptrainingen gingen nog. Zo kon je je loopschoenen snel aantrekken wanneer je de kinderen aan hun sportclubs had afgezet of lopen tussen 2 wasmachinecyclussen door. Maar die fietstrainingen waren een ander paar mouwen.

Het werd steeds hoe langer hoe moeilijker om de fietstrainingen te combineren met gezinsleven, huishouden, werk/studies… Het is nu eenmaal niet zo evident om op zondagochtend, wanneer iedereen wil uitslapen, jezelf te motiveren om op te staan en op die fiets te kruipen. De motivatie vinden om dan ook nog eens alleen op de fiets te kruipen was dikwijls ver zoek. Dat in groep sporten veel leuker, gezelliger maar vooral motiverend is, is algemeen geweten. Op deze manier ontstond Ironisatie(*). Dat hield in dat één iemand van de groep een fietstochtje uitstippelde in haar regio en iedereen op sleeptouw nam.

Zo werd er op één van de fietstochtjes het idee gelanceerd dat het toch wel leuk zou zijn mochten we nu eens allen hetzelfde tenue aan hebben. En waarom niet elke week een gezamenlijke fietstraining inlassen? Of waarom geen echte damesfietsclub opstarten? Een fietsclub voor iedereen en niet enkel triatleten, een club die los stond van triatlon, gewoon een toffe bende dames die wekelijks gaan fietsen? Het idee was gelanceerd. De eerste stappen naar een clubnaam en clubkleuren werden gezet.

Vier dames namen verder initiatief en gingen aan de slag. Ze zochten uit wat er allemaal gedaan moest worden om een officiële fietsclub te worden. Maar de ontnuchtering was groot. Daar kroop behoorlijk wat werk en tijd in! Wie zou dit allemaal op haar schouders nemen? Er kwamen wel heel wat goeie ideeën en initiatieven naar boven maar niemand durfde of wilde de kar echt trekken. Geregeld werd er wel eens nieuwe impuls gegeven maar ook die stierf meestal een stille dood.

Tot er eentje haar schouders onder de clubkledij zette. Ze vond een verdeler aan redelijke prijs en duwde even door… meer hadden de anderen niet nodig om er volledig voor te gaan. De kar was vertrokken. Er werden sponsors gezocht, een logo getekend, het tenue werd ontworpen, een verzekering afgesloten, een bestuur op papier gezet, een huisreglement gemaakt, een pasdag georganiseerd, website en reclamefolders werden ontworpen, pers werd ingelicht, … en nog zoveel meer tot zelfs het inzamelen van geld via een eigen Feels naaktkalender.

2010

De lokale pers en de mondelinge reclame deden hun werk waardoor er niet alleen bekende gezichten aanwezig waren op de eerste officiële rit op 7 maart maar ook een pak nieuwe potentiële leden. Vol spanning en enthousiasme gingen ze met maar liefst 16 deelneemsters van start. Alle stoutste verwachtingen werden dan ook overtroffen. Van zo’n fantastische start kan je alleen maar dromen!

Feels was echt geboren!

Al het harde labeur van de maanden ervoor werd beloond.

We sluiten het jaar af met 33 leden.

2011

We sluiten het jaar af met 31 leden

2012

We sluiten het jaar af met 27 leden

2013

We sluiten het jaar af met 35 leden

2014

Op dit moment bestaat de club, op enkel diehard triatleten na, vooral uit wielertoeristen.

Feels is uitgegroeid tot een groep dames die wekelijks, van begin maart tot begin oktober, samenkomen om zich uit te leven op de fiets waar competitie geen hoofdrol speelt maar ‘samen uit, samen thuis’, zweten en genieten samengaan. Tijdens het winterseizoen kan er gespind worden en worden er mountainbikeritten uitgezocht.

Elke vrouw vanaf 18 is steeds welkom!

*Ironisatie. Term ontleend aan de Iron Girls; een groep vrouwen die aan triatlon doen.

We vieren 5 jaar Feels in de kantine van het Ternatse zwembad.

 

We sluiten het jaar af met 30 leden.

2015

Het spinnen lieten we voor wat het was want mountainbiken kreeg de voorkeur om onze winterzondagen te vullen.
Voortaan zijn we dus elke zondagochtend op pad.
We sluiten het jaar af met 43 leden.

2016

Februari : Voor het eerst op MTB-weekend.
Locatie voor deze eerste editie is
September : Op weekend naar het Zilvermeer in Mol.
We sluiten het jaar af met 52 leden.

2017

Februari: We gaan op MTB-weekend naar Naninne en beklimmen daar de Muur van Namen
Mei: Voor het eerst organiseren we onze Mergan Feels good Tour.
September: Racefiets weekend gaat door in Ieper
We sluiten het jaar af met 55 leden.

2018

RECORDJAAR
Februari: Op MTB-weekend naar Stoumont. We overnachten aan de voet van Gert Verhulsts kasteel.
Mei: Onze 2de MFgT trekt vanwege de grijze dag iets minder volk dan vorig jaar.
September : Op RF-weekend naar Assenede. We overnachten nu in een echt kasteel.
We sluiten het jaar af met 62 leden. Een recordjaar!

2019

3DE MERGAN TOUR
Februari: Op MTB-weekend naar Robertville waar de sneeuw ons programma doet aanpassen en we gaan langlaufen
Mei: Bijna elke zondag minder goed weer. Ook op onze 3de editie van de MFgT gaan de hemelsluizen geregeld
open maar er komen toch nog net geen 1000 deelnemers opdagen.
September: Voor de 2de keer trekken we op weekend naar het Zilvermeer in Mol
We sluiten het jaar af met 47 leden.

2020

Vanaf dit jaar worden onze activiteiten georganiseerd door werkgroepen.
Januari: Op vraag van een aantal leden wordt onze kledij hertekend.
Februari: We gingen naar Kluisbergen op MTB-weekend.
De organisatie was af!
Maart: Onze ontbijtrit trekt weer heel wat volk.
De werkgroep deed haar uiterste best om er een succes van te maken.
Maart tot mei :Het Coronavirus teistert de hele wereld.
Noodgedwongen moeten wij onze 4de editie van onze MFgT een jaar uitstellen.